Waarom is gedragsverandering zo moeilijk?

Gedragsverandering: je brein werkt niet mee...

Veranderen klinkt vaak simpeler dan het is. Ons brein zit echter vol automatische gewoontes (zo’n 95% van wat we doen gaat vanzelf). Daardoor val je snel terug in oude patronen, simpelweg omdat dat veilig en vertrouwd voelt. Verandering? Onbekend terrein! En dus spannend of zelfs ‘gevaarlijk’. Het liefst blijven we doen wat we kennen – ook al is dat niet altijd goed voor ons. Gedragsverandering is dus ontzettend moeilijk!

Daar komt nog bij dat onze biologie ons niet bepaald helpt. We zijn van nature gek op calorierijk eten, luiheid en snelle beloningen. Denk aan chips of chocola: die geven direct een fijn gevoel, in tegenstelling tot een salade. Je brein denkt aan overleven en genot op de korte termijn, niet aan gezondheid op de lange termijn.

Kortom: gedragsverandering vraagt niet alleen actie, maar ook om bewustwording van hoe je werkt en waarom je doet wat je doet. Hoe meer je dat snapt, hoe makkelijker het wordt om te veranderen – stap voor stap.

Wat is "jouw waarom"?

We willen vaak wel iets veranderen, maar vergeten waarom we het ook alweer doen. Als je geen persoonlijke reden (noodzaak) hebt – iets wat echt bij je past – dan voelt het al snel als een ‘moetje’. En dat hou je meestal niet lang vol.

De allereerste vraag is dus: wat is jou waarom? Waar wil je beter mee om leren gaan en waarom wil je daar verandering in? Wat zou er gebeuren als je blijft doen wat je doet?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.